Υπογεννητικότητα: Λύσεις με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής - ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις

Blog

Υπογεννητικότητα: Λύσεις με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Γράφει ο
Κελλάρης Βασίλης
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ
Εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ

Αντικείμενο αυξανόμενων προβληματισμών και φαινόμενο με σοβαρές προεκτάσεις αποτελεί σήμερα η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα, ή αλλιώς το «δημογραφικό πρόβλημα». Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για δημογραφικές ακρότητες στη χώρα μας, δεδομένου ότι βιώνει τη χαμηλότερη γονιμότητα που έχει καταγραφεί στην ιστορία της. Η διαπιστωμένη υπογεννητικότητα που φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά το πρόβλημα έχει ως επακόλουθο οι θάνατοι να ξεπερνούν τις γεννήσεις δημιουργώντας ένα αρνητικό ισοζύγιο έναντι της μείωσης των γεννήσεων, ενώ το φαινόμενο φαίνεται να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και συνεπάγεται κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις με ανησυχητικές προοπτικές.

Από την άλλη, σε ότι αφορά το δημογραφικό πρόβλημα, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα των ημερών μας και αναφέρομαι στην υπογονιμότητα, η οποία απασχολεί πλέον εκατοντάδες ζευγάρια επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ψυχολογία τους, με αριθμό που ισοδυναμεί με το 18-20% του συνολικού πληθυσμού. Επιπρόσθετα, στη σημερινή κοινωνία της οικονομικής κρίσης, τα υπογόνιμα ζευγάρια δυσκολεύονται να αντέξουν το βάρος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τις προσπάθειες και το όνειρό τους να αποκτήσουν παιδί. Αλλά και η αναβολή της δημιουργίας οικογένειας στη σημερινή εποχή, συνεπώς οι προσπάθειες τεκνοποίησης σε μεγαλύτερες ηλικίες, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Επίσης, ακόμα και σήμερα η πληροφόρηση σχετικά με τις επιλογές και τις δυνατότητες που έχει ένα υπογόνιμο ζευγάρι είναι σε πολλές περιπτώσεις ελλιπής. Όλα αυτά είναι στενάχωρα, την ίδια στιγμή που η χώρα μας πρωτοπορεί στις εγκαταστάσεις, τις μεθόδους, την τεχνογνωσία και τη νομοθεσία που αφορά στην εξωσωματική.

Δεδομένου λοιπόν ότι χρειάζεται μια πολύπλευρη, ρεαλιστική και αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, η ιατρική κοινότητα δίνει αισιόδοξο μήνυμα. Πρώτον, παροτρύνει τις νέες γυναίκες που θέλουν να καθυστερήσουν να κάνουν παιδί για ιατρικούς, κοινωνικούς ή προσωπικούς λόγους να ελέγχουν τη γονιμότητά τους με τις απαραίτητες εξετάσεις. Έτσι, σε περίπτωση που χρειαστεί, να μπορούν να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους για μελλοντική γονιμοποίηση. Όπως γνωρίζουμε, η μέθοδος πλέον είναι ιδιαίτερα απλουστευμένη και ασφαλής, ενώ μπορεί να μας διασφαλίσει ανώτερης ποιότητας ωάρια και συνεπώς αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Εξάλλου, οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ιδιαίτερα η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) εμπλουτίζονται συνεχώς με καινοτόμες τεχνικές που κάνουν τη διαδικασία περισσότερο προσιτή και λιγότερο επίπονη για τη γυναίκα, ανεβάζοντας εντυπωσιακά τα ποσοστά επιτυχίας. Σημαντικό επίτευγμα για τη γυναίκα που υποβάλλεται σε εξωσωματική είναι η απλούστευση του θεραπευτικού σχήματος με ελάττωση της ποσότητας ορμόνης και του αριθμού των χορηγούμενων ενέσεων για την πρόκληση ωοθυλακιορηξίας.

Πρωτοποριακές θεραπείες παρέχουν ασύλληπτες μέχρι πρόσφατα δυνατότητες. Η εφαρμογή «έξυπνων» συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης μας επιτρέπει να έχουμε φωτογραφική απεικόνιση εμβρύων στα διάφορα στάδια της καλλιέργειας στο εργαστήριο και να επιλέγουμε το κατάλληλο για εμφύτευση, με αποτέλεσμα το θετικό τεστ κύησης. Το τεστ «ελέγχου υποδεκτικότητας του ενδομητρίου» μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε την χρονική περίοδο κατά την οποία το ενδομήτριο παρουσιάζει τη βέλτιστη ετοιμότητα για να υποδεχθεί το έμβρυο. Η θεραπεία ανανέωσης των ωοθηκών αυξάνει τη δυνατότητα σύλληψης σε όλο και περισσότερες γυναίκες που διαφορετικά θα στρέφονταν σε ωάρια δότριας. Τέλος, η διαρκής βελτίωση των μεθόδων Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης, με κορυφαίο επίτευγμα τον μη επεμβατικό Προγεννητικό Έλεγχο, εγγυώνται μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ανίχνευση γονιδίων υπεύθυνων για σοβαρά νοσήματα στο γενετικό υλικό, πριν την εμφύτευση στη μήτρα.

Με γνώμονα την ασφάλεια της γυναίκας, τον σεβασμό στην επιστήμη αλλά και στην επιθυμία των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί, στη νέα Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, σε έναν πρωτοποριακό και φιλόξενο χώρο, δημιουργήσαμε τις καλύτερες συνθήκες για να στηρίξουμε όλα τα ζευγάρια να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Αποτελώντας την επιτομή της τεχνολογίας και υποστηριζόμενη από κορυφαίους και καταξιωμένους γιατρούς αναπαραγωγής και εμβρυολόγους, αλλά και από άρτια εκπαιδευμένο και φιλικό προσωπικό, η μονάδα κάνει ακόμα πιο προσιτή τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ακολουθώντας πιστά τις συναρπαστικές εξελίξεις που αδιαμφισβήτητα έχει σημειώσει ο τομέας τα τελευταία χρόνια.

 

 

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο

    This will close in 0 seconds