Η φυσική λύση στην υπογονιμότητα - ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις

Blog

Η φυσική λύση στην υπογονιμότητα

Γράφει η

Δρ Ελένη Κοντογιάννη

Κλινικός Εμβρυολόγος 

Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ

 

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η στροφή προς έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής. Ως αποτέλεσμα, πολλά είναι τα ζευγάρια που διστάζουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική, φοβούμενα όχι την ίδια τη διαδικασία, αλλά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτή.

Σε άλλες περιπτώσεις, εκείνο που λειτουργεί αποθαρρυντικά είναι το κόστος.

Σήμερα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς τους ενδοιασμούς και περιορισμούς και να συμβάλουμε στο όνειρο της απόκτησης ενός μωρού, με την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο.

Σε αντίθεση με την “κλασική” εξωσωματική όπου χρησιμοποιούνται φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών για την παραγωγή περισσότερων ωαρίων, στο φυσικό κύκλο, λαμβάνεται το ωάριο που παράγει φυσιολογικά η γυναίκα στη διάρκεια του κύκλου της.

Ο φυσικός κύκλος ενδείκνυται ωστόσο και όταν οι συμβατικές προσπάθειες της ωοθηκικής διέγερσης δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή όταν η λήψη φαρμάκων της κλασικής IVF οδηγεί στην παραγωγή μόλις 1-2 ωαρίων.

 

Πώς γίνεται η διαδικασία; 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η μέθοδος δεν απαιτεί τη λήψη φαρμάκων.

Ωστόσο και αυτή η μέθοδος προϋποθέτει στενή συνεργασία με την επιστημονική ομάδα, τακτικές επισκέψεις και παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων και της ωρίμανσης του ωαρίου (με ορμονολογικές εξετάσεις και υπερήχους) για την επιλογή της κατάλληλης στιγμής για την ωοληψία.

Μόλις το επικρατέστερο ωοθυλάκιο φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος, η γυναίκα λαμβάνει μια εφάπαξ δόση χοριακής γοναδοτροπίνης και περίπου 36 ώρες αργότερα γίνεται η ωοληψία.

Μετά τη λήψη του ή των ωαρίων, πραγματοποιείται η γονιμοποίηση του εμβρύου/ των εμβρύων και λίγες μέρες αργότερα η εμβρυομεταφορά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα συνέβαινε και στην κλασική IVF.

Δύο εβδομάδες αργότερα, γίνεται το τεστ εγκυμοσύνης.

 

Τα πλεονεκτήματα 

Τα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο είναι πολλά και σημαντικά:

  • Δεν απαιτείται η λήψη των κλασικών φαρμάκων της εξωσωματικής, τα οποία μια γυναίκα δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί -για λόγους υγείας- να λάβει ορμόνες.
  • Η μέθοδος είναι πιο οικονομική, καθώς δεν απαιτεί φάρμακα.
  • Η διαδικασία της ωοληψίας είναι πολύ πιο σύντομη, καθώς συλλέγεται ένα και μόνο ωάριο.
  • Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί σε διαδοχικούς κύκλους για να ληφθεί ο απαιτούμενος αριθμός ωαρίων.
  • Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ ικανοποιητικά, χάρη στην εφαρμογή νέων, εξειδικευμένων πρωτοκόλλων.

 

Μην ξεχνάτε πως και η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση που πραγματοποιήθηκε το 1978 στην Αγγλία οδηγώντας στη γέννηση του πρώτου “παιδιού του σωλήνα” στον κόσμο, έγινε σε φυσικό κύκλο!

 

Ενδείξεις

Εκτός από τις γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να λάβουν φάρμακα, η διαδικασία ενδείκνυται επίσης για τις γυναίκες που έχουν φτωχή ανταπόκριση στην ωοθηκική διέγερση ή αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες με την κλασική IVF.

Για κάποια ζευγάρια, η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι η “γέφυρα” ανάμεσα στη φυσική σύλληψη και την εξωσωματική με διέγερση. Επιλέγουν, δηλαδή, να ξεκινήσουν με αυτή τη μέθοδο, που είναι πολύ πιο φυσική.

 

Προϋποθέσεις

Η γυναίκα που θα μπει σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να έχει σταθερό κύκλο και κανονική ωορρηξία.

Επειδή μιλάμε για ένα (και μόνο) ωάριο κάθε μήνα, είναι σημαντικό κάθε γυναίκα που πρόκειται να μπει σε αυτή τη διαδικασία να εμπιστευθεί ένα κέντρο που θα μπορεί να της εξασφαλίσει εμπειρία για τη σωστή διαχείριση του μοναδικού ή των λίγων ωαρίων/ εμβρύων, αλλά και η ετοιμότητα του Εμβρυολογικού Εργαστηρίου- είναι σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα ωοληψίας ακόμη και Κυριακές και αργίες, ώστε η εξωσωματική να πραγματοποιηθεί την κατάλληλη ημέρα.

Τέλος, ο φυσικός κύκλος προϋποθέτει βαθιά γνώση της φυσιολογίας και ενδοκρινολογίας της γυναίκας.

Τα πρωτόκολλα παρακολούθησης στο φυσικό κύκλο είναι τελείως διαφορετικά από τα πρωτόκολλα που βασίζονται στα φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση, το μυστικό για μια επιτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής και την πραγμάτωση του ονείρου κάθε ζευγαριού να αποκτήσει το δικό του παιδί, είναι η εξατομίκευση. Κάθε ζευγάρι μπορεί σήμερα να επιλέξει μέσα από μια πλειάδα επιλογών, μεθόδων και τεχνικών, εκείνη που ταιριάζει στις ανάγκες και στην κοσμοθεωρία του, πάντα βέβαια υπό την καθοδήγηση και την υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας.

 

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο

    This will close in 0 seconds