Καταψυξη ωαρίων, η ηλικία δεν είναι εμπόδιο - ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις

Blog

Καταψυξη ωαρίων, η ηλικία δεν είναι εμπόδιο

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

 

Γράφει ο

Μεταξάς Ηλίας

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ

Η κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) των ωαρίων μιας γυναίκας αποτελεί μια ελπιδοφόρα διαδικασία ενάντια στην υπογονιμότητα που μαστίζει από δεκαετίες τις δυτικές κοινωνίες.

 

Πρόκειται για μια παραλλαγή της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) με τη βοήθεια της οποίας μια γυναίκα μπορεί να συλλέξει και να φυλάξει έναν αριθμό ωαρίων από τις ωοθήκες της -με ασφάλεια- για μελλοντική χρήση.

Η εξέλιξη της επιστήμης βοήθησε ώστε η διαδικασία της κατάψυξης να αφορά και μη γονιμοποιημένα ωάρια (υαλοποίηση), γιατί η μέχρι προσφάτως υποχρεωτική χρήση γονιμοποιημένων ωαρίων με σπέρμα ήταν ένας ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας από έναν μεγάλο αριθμό, κυρίως, νέων γυναικών.

 

Λόγοι επιλογής της διαδικασίας:

 

  • απ’ όσες επιθυμούν ή πρέπει να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση, προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους.
  • από γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.
  • από γυναίκες με καρκίνο για τον οποίο πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου.
  • από γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε εξωσωματική αλλά δεν επιθυμούν να καταψύξουν έμβρυα για θρησκευτικούς ή/και ηθικούς λόγους.

 

Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων είναι ίδια με μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά αφορά το ήμισυ αυτής. Τα φάρμακα ποικίλουν ανάλογα το ορμονικό προφίλ της γυναίκας που ενδιαφέρεται αλλά ουσιαστικά τα στάδια δεν αλλάζουν.

  1. προετοιμασία μετά το ιστορικό και τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία της ενδιαφερόμενης.
  2. διέγερση των ωοθηκών (φαρμακευτική) υπό ταυτόχρονη παρακολούθηση από την ομάδα που έχει αναλάβει τη γυναίκα.
  3. ωοληψία υπό γενική αναισθησία σε ασφαλές, εξειδικευμένο κέντρο IVF
  4. έλεγχος της ποιότητας και κατάψυξη την ωαρίων από την ομάδα των βιολόγων του κέντρου.
  5. οδηγίες για αποθεραπεία του περιστατικού.

 

Από τη μέχρι τώρα διεθνή εμπειρία φαίνεται ότι η ηλικία της γυναίκας είναι ένας βασικός παράγοντας για ένα καλό τελικό αποτέλεσμα στην κατάψυξη, δηλαδή ικανού αριθμού ωαρίων, καλής ποιότητας ώστε να εξασφαλίσουν, όταν γονιμοποιηθούν, ομαλά εξελισσόμενες εγκυμοσύνες και υγιή παιδιά όταν γεννηθούν.

 

Υπό το πρίσμα αυτό, τα ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία κατά την οποία έγινε η ωοληψία. Μέχρι τα 35 έτη έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, μέχρι τα 40 έτη τα ποσοστά μειώνονται ελαφρώς αλλά ίσως χρειαστούν περισσότερες από μια προσπάθειες για τη συλλογή ικανού αριθμού ωαρίων. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται αλλά δεν εκμηδενίζονται. Εδώ έχει σημασία η εξατομίκευση κάθε περιστατικού.

 

Οι κανονισμοί και η νομοθεσία στη χώρα μας βοηθάει κι εξασφαλίζει ταυτόχρονα την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας. Ο γυναικείος πληθυσμός δείχνει να ανταποκρίνεται και να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής.

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο

    This will close in 0 seconds