Γιατί είναι ασφαλής η λήψη ορμονών στην εξωσωματική γονιμοποίηση; - ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις

Blog

Γιατί είναι ασφαλής η λήψη ορμονών στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

Γράφει ο
Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας ΥΓΕΙΑ
IVF Εμβρυογένεσις

 

Η έναρξη της διαδικασίας απόκτησης παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια συναρπαστική εμπειρία, ειδικά για τις γυναίκες που προσπαθούσαν για πολύ καιρό να μείνουν έγκυες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πολλά ζευγάρια από την άλλη, ενώ γνωρίζουν την αιτία υπογονιμότητας, διστάζουν να ξεκινήσουν έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω του άγχους ή του φόβου για τη λήψη ορμονών.

Με τα χρόνια, το ποσοστό των ζευγαριών αυτών μειώνεται γιατί είναι πλέον σαφές από πολυάριθμες μελέτες στη διάρκεια των 43 ετών που εφαρμόζεται η εξωσωματική γονιμοποίηση, ότι τα φάρμακα γονιμότητας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας στην οποία το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας διεγείρεται τεχνητά για να παράγει ωάρια, τα οποία λαμβάνονται από το γιατρό, γονιμοποιούνται με το σπέρμα στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στη μήτρα. Αυτή είναι μια διαδικασία που ελέγχεται σε κάθε βήμα προσεκτικά με τη χρήση φαρμάκων.

Τα φάρμακα γονιμότητας χορηγούνται εξατομικευμένα, σε συνδυασμούς και σε δοσολογία ειδικά για τον κύκλο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της κάθε γυναίκας. Η λήψη φαρμάκων γονιμότητας σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες, είτε από το στόμα, είτε με ένεση ή ενδοκολπικά είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας.

Ο ακριβής τύπος και η δοσολογία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και το πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών.

 

Τα βασικά φάρμακα που χορηγούνται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Kιτρική Kλομιφένη

Χορηγείται σε χάπια για την επίτευξη ωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, χορηγείται και για την παραγωγή περισσότερων του ενός ωαρίων σε κάθε κύκλο.

Το φάρμακο αυτό οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής των ορμονών FSH  και LH.  H FSH είναι η θυλακιοτρόπος ορμόνη η οποία προκαλεί την ανάπτυξη ωοθυλακίων στις ωοθήκες. H LH ορμόνη είναι η ωχρινοποιητική ορμόνη και ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών και την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας βοηθώντας στην παραγωγή της προγεστερόνης. Η προγεστερόνη είναι ορμόνη που προετοιμάζει το ενδομήτριο για την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.

Η γυναίκα μπορεί να αισθανθεί ενοχλήσεις όπως κολπική ξηρότητα, ναυτία, αλλαγές στη διάθεση ή ευαισθησία στο στήθος.

 

Γοναδοτροπίνες

Πρόκειται για ουσίες που προσομοιάζουν τις φυσικές FSH και LH που παράγει η γυναίκα και χορηγούνται με ένεση. Στοχεύουν στην επίτευξη ωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ορμονών ή στην ανάπτυξη περισσοτέρων ωοθυλακίων.

Η γυναίκα μπορεί να έχει τις εξής ενοχλήσεις: πονοκέφαλο, μυαλγίες και ευαισθησία στο στήθος.

Η σοβαρότερη παρενέργεια είναι η υπερδιέγερση των ωοθηκών, η οποία μπορεί να εμφανιστεί 7-10 ημέρες μετά την έναρξη χορήγησης των φαρμάκων. Η υπερδιέγερση των ωοθηκών παρατηρείται στο 5-10% των γυναικών που λαμβάνουν αυτού του είδους τα φάρμακα και από αυτές τις γυναίκες το 1-2% θα εμφανίσει τη σοβαρή μορφή του συνδρόμου. Τα συμπτώματα υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι οίδημα στα άκρα και κατακράτηση υγρών, έντονες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, δυσλειτουργία των νεφρών, θρόμβωση. Ο γιατρός πρέπει να έχει ενημερώσει ακριβώς για την πιθανότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων και η υποψήφια μητέρα αμέσως μόλις νιώσει οποιαδήποτε ενόχληση να επικοινωνήσει με τον γιατρό της. Τονίζεται όμως πως τα τελευταία χρόνια με τα σύγχρονα πρωτόκολλα, τους κατάλληλους χειρισμούς και την εμπειρία των ιατρών, η παρενέργεια αυτή έχει σχεδόν εξαφανιστεί πλήρως.

 

Αγωνιστές και Ανταγωνιστές της GnRH
Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως στα πρωτόκολλα θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης για τη διέγερση των ωοθηκών για την αποφυγή αυτόματης ωοθυλακιορρηξίας.

Χοριακή γοναδοτροπίνη
Χορηγείται με ένεση 36 ώρες πριν την ωοληψία, με στόχο την ωρίμανση των ωαρίων.

Προγεστερόνη
Χορηγείται σε διάφορες μορφές, δηλαδή από το στόμα, διακολπικά ή σε ενέσιμη μορφή για να υποστηρίξει την ωχρινική φάση του κύκλου και να βελτιώσει το ενδομήτριο το οποίο θα υποδεχθεί το γονιμοποιημένο έμβρυο.

 

Παρενέργειες και επιπλοκές

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες υπογονιμότητας ουσιαστικά προκαλούν την παραγωγή ορμονών από την ίδια την γυναίκα, σε κάπως υψηλότερες ποσότητες για μικρό όμως χρονικό διάστημα. Με την ενδεδειγμένη χρήση τους δεν προκαλείται καμία επίπτωση στην υγεία της γυναίκας.

Σπανίως παρατηρούνται παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι απολύτως διαχειρίσιμες.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί εξ αιτίας της χορήγησης ορμονών για τη διέγερση των ωοθηκών είναι το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών (Σ.Υ.Ω.), που αναφέρθηκε παραπάνω.

Ευτυχώς, υπάρχει πλέον αποτελεσματική πρόληψη και θεραπευτική παρέμβαση στις σοβαρές μορφές του συνδρόμου. Επίσης, άλλη μία επιπλοκή από τη χρήση των φαρμάκων αυτών είναι η πολύδυμη κύηση. Μια κύηση με περισσότερα από δύο έμβρυα είναι κύηση υψηλού κινδύνου.

Ένα ερώτημα που θέτουν συχνά οι γυναίκες είναι αν τα φάρμακα γονιμότητας μειώνουν τα αποθέματα των ωοθηκών με αποτέλεσμα να εμφανιστεί πιο νωρίς η εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία της διέγερσης των ωοθηκών αφορά τα ωοθυλάκια τα οποία καταστρέφονται έτσι κι αλλιώς με τον φυσικό κύκλο κάθε μήνα, οπότε δεν τίθεται θέμα πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Παρά το γεγονός ότι πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα γονιμότητας δεν προκαλούν καρκινογένεση, θα πρέπει να επαναλάβουμε χωρίς κανένα δισταγμό και αμφιβολία ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με καμία μορφή καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό, και είναι υποχρέωση των γιατρών να καθησυχάζουμε όλα τα ζευγάρια που έχουν την ανάγκη θεραπειών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την ασφάλεια της χρήσης των πρωτοκόλλων θεραπείας.

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο